Bij energie vergelijken kiezen we steeds vaker voor de groenste opties. Ook proberen we in ons huis zo weinig mogelijk energie te gebruiken om op deze manier beter voor het milieu te zorgen. Toch zijn er ook nog aspecten in ons leven waarbij we wat beter op de wereld kunnen letten. Kamperen is hier een voorbeeld van. Dit kan echt een stuk milieuvriendelijker gemaakt worden! Eco-kamperen is dan ook zeker mogelijk, wat je kunt doen door gebruik te maken van de onderstaande tips. Zo ben je er even tussenuit in de natuur zonder je ecologische voetafdruk een stuk groter te maken. 

Ken je uitrusting

Je kampeeruitrusting is een integraal onderdeel van de hele operatie, dus zorg ervoor dat je zorgvuldig investeert in kwaliteitsuitrusting die bij je outdoorstijl past en is gebouwd om lang mee te gaan. Ben je bijvoorbeeld van plan om het hele jaar door te kamperen? Ga meteen voor een 3- of 4-seizoenentent die je op de lange termijn geld bespaart en de milieukosten van de productie helpt verminderen. Hetzelfde geldt voor het kiezen van een slaapzak en rugzak. Overweeg bovendien voordat je oude of kapotte apparatuur vervangt door het te kopen in een online campingwinkel, gebruik te maken van je garanties of deze eerst te repareren.

Kies de juiste camping

Wees bewust bij het kiezen van je camping en selecteer waar mogelijk duurzame opties. Er zijn overigens maar weinig dingen die zo essentieel zijn voor de kampeerervaring als genieten van een kampvuur. Dat gezegd hebbende, is het essentieel om dit goed te doen. Gebruik hout en stokken die op de grond liggen in plaats van takken af ​​te snijden of af te breken, aangezien dit het natuurlijke landschap verandert en de dieren in het wild beïnvloedt. En, natuurlijk, zorg ervoor dat het vuur helemaal uit is voordat je de camping weer verlaat. 

Ruim je afval op

Hoewel je afval kunt achterlaten in een prullenbak die bij je kampeerplaats of op de stortplaats van de camping staat, is het net zo gemakkelijk weer in te pakken. Dit is vooral belangrijk als je kampeert in de natuur en dus niet op een camping. Soms staan op deze plekken namelijk geen prullenbakken. Laat je afval dan niet rondslingeren in het wild, maar neem het juist mee. Dit mag dan misschien wat vies zijn, alsnog is het vele malen beter voor het milieu en de natuur. Vervolgens kun je als je thuis komt je afval scheiden. 

Gebruik een waterfiltratiesysteem

In plaats van te betalen voor dure, plastic flessen drank, kun je investeren in je eigen waterfiltratiesysteem. Koop hiervoor de LifeSaver Liberty, 's werelds eerste en enige draagbare waterzuiveraar, een fles van 400 ml met een gecombineerde inline-pomp. De LifeSaver Liberty verwijdert minimaal 99,99% van de bacteriën, cysten en zelfs gevaarlijke virussen uit vervuild water, waardoor het de perfecte metgezel is voor kampeerders en wandelaars. Om de fles te gebruiken vul je het eenvoudig vanaf de onderkant en pomp je het water door het ultramembraanfilter. Laat de klep los en vervolgens stroomt er schoon en lekker water uit de bovenkant.